Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / Vrije tijd / Cultuur / Musea / Plugstreet 14-18 experience / Het interpretatiecentrum

Het interpretatiecentrum

Het interactief Interpretatiecentrum baseert zich op het leven van de soldaten en de burgerlijke bevolking. Zijn half ondergrondse bouw laat ons denken aan de catacomben die tegenwoordig ontoegankelijk zijn. De ingang is gekenmerkt door een glazen piramide. De bezoekers kunnen de verscheidene taferelen ontdekken op het hightech materiaal.

Dankzij de partnerschap van de Australische regering, drie thema’s betreffende de aanwezigheid van hun soldaten in Ploegsteert en Waasten worden in herinnering gebracht: de veldslag van Mesen, de catacomben en de winter 1917-1918.

5 stations zijn beschikbaar voor bezoekers:

1. Film over de oorzaken van het conflict 14-18 en de aaneenschakeling van allianties die leiden tot de globalisering van het conflict.

2. Reliëfkaart met animaties die de voortgang en de terugtrekking van de betrokken strijdkrachten beschrijven, maar ook het verloop van de gevechten die plaatsvonden in de sectoren van Armentières, Bailleul, Komen-Waasten, Menen en Ieper.

3. Station geheel gewijd aan de tussenkomst van ANZAC-soldaten (Australische en Nieuw-Zeelandse legerkorpsen). Grote touchscreens, echte reuzentabletten, maken het mogelijk om de evolutie van deze gevechten te volgen, een voorbode van de 3de Slag om Ieper.

4. In dit station worden zes thema's ontwikkeld op touchscreens. Ze behandelen onderwerpen als :

  • Propaganda en informatiemanipulatie.
  • De strengheid van de Duitse overheid en haar aandeel in de ontberingen en vorderingen.
  • Overleven aan het front en het dagelijks leven van de bevolking die geconfronteerd wordt met samenwonen.
  • Humor, remedie en steun voor de troepen...
  • De verbroedering van Kerstmis 1914.
  • De cultus van het geheugen.


5. Dit laatste element van de scenografie biedt een virtueel bezoek aan de nabijgelegen 14-18 plaatsen dichtbij het interpretatiecentrum Plugstreet 14-18 experience.